📞 0 505 646 24 50📍 Alsancak/İzmir
İzmir Araç Değer Kaybı Avukatı, Trafik Kazası Tazminat Avukatı, İzmir Boşanma Avukatı, İzmir Miras Avukatı, İzmir İş Hukuku Avukatı, İzmir İdare Avukatı, İzmir Tapu Avukatı, İzmir Kira Avukatı

Merve Kolman

6 Mayıs 2024

İzmir'de Boşanma Yoluna Nasıl Gidilir?

Boşanma Süreci, boşanma uzun ve zorlu bir süreç olabilir ve başlamadan önce ne bekleyeceğinizi bilmek önemlidir. Bu yazıda, İzmir'de boşanmanın ortalama olarak ne kadar sürdüğünü ve sürecin uzunluğunu etkileyebilecek bazı faktörleri inceliyor olacağız.

Boşanma sadece bir başlangıçtır. Daha iyi bir hayata doğru atılan ilk adımdır. - Elizabeth Gilbert

Türkiye'de yeni sistem, çiftler arasındaki düşmanlığı azaltmayı amaçlamaktadır. Önemli bir değişiklik ise evliliklerini sona erdirmek isteyen herhangi bir kişinin, önceki gibi bireysel olarak veya çift olarak ortak başvuruda bulunabilecek olmasıdır, böylece kimse sürprizle karşılaşmaz. İki de süreç benzerdir, ancak bazı önemli farklılıklar var. Her iki yöntemi de bu adım adım rehberde açıklıyoruz.

Adım 1: Boşanabileceğinize Emin Olun

İzmir'de boşanma başvurusunda bulunabilirsiniz eğer aşağıdaki maddelerin hepsi uygunsa:

  • Eşler hayatta olmalıdır.
  • Geçerli bir evliliğin kurulmuş ve dava açma anında devam ediyor olması gereklidir.
  • Eşlerden en az birinin boşanma davası açmış olması gerekmektedir.
  • Kanun’da düzenlenen boşanma sebepleri gerçekleşmelidir.

Adım 2:  Bireysel mi Yoksa Çift Olarak mı Başvuracağınıza Karar Verin

Çiftler birlikte boşanma başvurusunda bulunabilirler. Bu, her iki tarafın da başvuruyu ve diğer tüm belgeleri tamamlaması anlamına gelir.

Anlaşmalı olarak boşanan çiftler, bireysel boşanma başvurularındaki gibi Başvuran ve Davalı yerine Başvuran 1 ve Başvuran 2 olarak bilinir.

Ortak başvuru yapanlar (Anlaşmalı Boşanma), birlikte yol alamadıklarını hissederlerse veya bir taraf başvuru sürecini ağırdan alıyorsa bireysel başvuru yapabilirler. Ancak, bireysel başvuranlar başvurularını ortak bir başvuruya dönüştüremezler. Bu nedenle, başvuruyu ortak olarak mı yoksa bireysel olarak mı yapacağınıza başlangıçta karar vermeniz gerekir.

Adım 3:  Bireysel mi Yoksa Çift Olarak mı Başvuracağınıza Karar Verin

Bireysel başvurular için, bir kişi (Başvuran) süreci başlatır. Form basittir ve Gov.UK üzerinden çevrimiçi olarak veya bir avukat aracılığıyla doldurulabilir. Ayrıca, boşanma başvuru formu D8'i indirerek ve doldurarak posta yoluyla da boşanma başvurusunda bulunabilirsiniz.

Hangi yöntemi seçerseniz seçin, aşağıdakileri sağlamanız gerekir:

  • Her iki tarafın tam adı ve adresi
  • Orijinal evlenme belgesi veya onaylı bir kopya
  • Evlenme belgesi Türkçe değilse onaylı bir tercümesi

Ortak başvurular (Anlaşmalı) için Başvuran 1 boşanma başvurusunu başlatır ve ardından Başvuran 2 bilgilerini doldurur. Son olarak, Başvuran 1 başvuruyu mahkemeye sunar.

Boşanma davası ücreti ne kadar? Boşanma davası ücreti en az .... TL avukatlık ücreti (KDV ile birlikte .... TL) ile boşanma dava masrafları olan yaklaşık .... TL'dir. Tek Başvuran veya Başvuran 1 olarak adlandırılan kişi ücreti öder. Eski eşinizle birlikte başvuruyorsanız, ücreti nasıl paylaşacağınıza karar vermeniz gerekecek. Boşanmanın ne kadar maliyeti olduğunu bize ulaşarak öğrenebilirsiniz.

Adım 4:  Resmi Mahkeme Süreci

Resmi mahkeme süreci genellikle aşağıdaki adımlardan oluşur:

  • Hazırlık: Boşanma kararı alındıktan sonra, boşanma avukatı ile çalışma veya avukatsız dava açma kararı verilir. Deliller ve vakıalar incelenerek boşanma davasının nasıl açılacağına karar verilir.
  • Davanın İkamesi: Boşanma sebeplerini, nafaka taleplerini, tazminat gibi istekleri içeren boşanma dava dilekçesi mahkemeye sunulur.
  • Dilekçeler Aşaması: Taraflar, her biri için yazılmış olan ikişer dilekçe sunarlar. Bu dilekçelerde davanın gerekçeleri ve talepleri belirtilir.
  • Yargılama Aşaması: Duruşmalar yapılır, tarafların ilk itirazları değerlendirilir, tanıklar dinlenir ve deliller toplanır.
  • Karar Aşaması: Hakim, nihai kararını önce kısa bir kararla, ardından gerekçeli bir kararla taraflara bildirir.
  • İstinaf ve Temyiz Aşaması: Gerekçeli kararın tebliğinden sonra, karara itirazı olan taraf, önce istinafa, ardından temyize başvurabilir.

Adım 5: Bekleme Süresi

Yeni yasalara göre, başvuru yapıldığında başlayan zorunlu bir 20 haftalık düşünme süresi getirilmiştir. Bu, ayrı gelecekleriniz için pratik düzenlemeler üzerinde anlaşma sağlama ve geri dönmek isteyip istemediğinize karar verme fırsatıdır.

Adım 6: Nihai Karar

20 haftalık bekleme süresi geçtikten sonra, Başvuran(lar) Koşullu Nihai Karara başvurur. Bu bekleme süresi değişiklik gösterebilir, Hakim karar verir.

Adım 7: Mahkeme İncelemesi

Mahkeme, Koşullu Nihai Karar başvurunuzu gözden geçirir. Bu, mahkemenin iş yüküne bağlı olarak birkaç hafta sürebilir. Boşanmanız onaylanırsa, mahkeme size Boşanma Hakkı Belgesi verecek ve Koşullu Nihai Karar mahkemede ilan edileceği tarihi onaylayacaktır. Bu prosedürel adım, hakimin boşanmaya hak kazandığınızdan memnun olduğunu gösterir.

Adım 8: İkinci Bekleme Süresi

Şimdi siz ve eski eşiniz, Nihai Karar için başvurmadan önce altı hafta ve bir gün beklemelisiniz. Bu eskiden Mutlak Karar olarak adlandırılıyordu. Bu ikinci bekleme süresi, para, mal ve diğer varlıkları bölüşmek de dahil olmak üzere mali bir anlaşmaya varmak için çiftlerin zaman ayırması için tasarlanmıştır. Bunu yasal olarak bağlayıcı hale getirmek istiyorsanız, bir Mali Rıza Emri hazırlamalı ve mahkemeye onay için sunmalısınız.

Çoğu çift, boşanma başvurusunu kendileri yapmış olsalar bile mali düzenlemeler konusunda tavsiye edilen bir boşanma avukatı yardımına başvururlar.

Adım 9: Nihai Karar için Başvurun

Altı hafta dolunca, Nihai Karar için başvurabilirsiniz. Çoğu çift, genellikle Nihai Kararla birlikte verildiği için bu sırada Mali Kararları sunarlar. Mali Karar, gelecekte herhangi bir talebin yapılmasını önler ve tüm mali bağları sona erdirir.

Adım 10: Mahkeme Tarafından Verilen Nihai Karar

Nihai Karar için başvurduktan sonra mahkemenin bunu vermesi sadece bir veya iki gün alır. Belgeyi aldıktan sonra, evlilik resmen sona erer. Bu belgeyi güvenli bir şekilde saklayın, çünkü bu, boşanmanızın kanıtıdır.

Kategori:İzmir Avukat
İzmir Araç Değer Kaybı Avukatı, Trafik Kazası Tazminat Avukatı, İzmir Boşanma Avukatı, İzmir Miras Avukatı, İzmir İş Hukuku Avukatı, İzmir İdare Avukatı, İzmir Tapu Avukatı, İzmir Kira Avukatı

Avukat İhtiyacınız Mı Var?

Hukuki destek için Avukat Merve Kolman'a ulaşın.

İzmir'de Boşanma Yoluna Nasıl Gidilir? Hakkında Merak Edilenler

Sıkça Sorulan Sorular

20 haftalık bekleme süresi nedeniyle, kusursuz bir boşanma en az altı ay sürecektir. Bu, eski sistemle yaklaşık aynı miktarda zaman veya potansiyel olarak daha uzun bir süredir. Ancak, birbirinizi suçlamadan boşanabileceksiniz, bu nedenle yeni sistem eskisine göre daha kolay ve daha az stresli görünebilir.