📞 0 505 646 24 50📍 Alsancak/İzmir
İzmir Araç Değer Kaybı Avukatı, Trafik Kazası Tazminat Avukatı, İzmir Boşanma Avukatı, İzmir Miras Avukatı, İzmir İş Hukuku Avukatı, İzmir İdare Avukatı, İzmir Tapu Avukatı, İzmir Kira Avukatı

Merve Kolman

14 Temmuz 2024

Adi Şirket Kuruluş Avukatı

Adi şirket Türk Borçlar Kanunu’nda düzenlenmiştir. Adi şirket iki ya da daha fazla kişinin bir araya gelmesiyle kurulmaktadır. Adi şirketlerin kendi tüzel kişilikleri bulunmamaktadır. Adi şirket ortaklığının borçlarından şirkete ortak olan tüm ortaklar sınırsız bir şekilde ve birinci dereceden sorumludurlar. 

İzmir Adi Şirket Kuruluş Avukatı

Adi şirketler iki ya da daha fazla kişinin emeğini ya da sermayesini bir araya getirmesiyle kurulmaktadır. Adi şirkette avukat bulundurmak gibi bir zorunluluk yoktur. Aslında şirketler hukukunda avukat bulundurma zorunluluğu yalnızca sermayesi belli bir miktarın üzerinde olan anonim şirketler için söz konusudur. 

Bir şirket avukatı şirketin kuruluş aşamasından itibaren şirketin lehine ve kanuna uygun bir şekilde sözleşmeler hazırlamaktadır. Bu yüzden de bir avukat bulundurmak adi şirketin lehine olacaktır. Adi şirketler kuruluş aşamasında bir avukat eşliğinde bütün hukuki süreçleri doğru bir şekilde yerine getirebilirler. Sermeye artırım işlemlerini nasıl yapmaları gerektiği hususunda bir avukattan destek alabilirler. Avukat, adi şirkete hukuki konularda danışmanlık ve destek sağlamaktadır. 

Adi Şirket Nedir?

Adi şirketlere yaygın bir şekilde rastlanılmaktadır. Adi şirketlerin tüzel kişiliği bulunmamaktadır ve adi şirketin ortaklarından ayrı bir malvarlığı da yoktur. Adi şirketi iki ya da daha fazla kişi kurabilir. İki ya da daha fazla kişi ortak bir amaca ulaşmak adına emeklerini ya da mallarını birleştirirler. Adi şirketler bir sözleşme ile kurulmaktadır. Adi şirketi kurmuş olan ortakların hukuki işlemleri, tüm ortaklar ile birlikte yapmaları şarttır. 

Adi şirket Türk Borçlar Kanunu’nda düzenlenmektedir. 620-645. maddeler arasında adi şirket ile ilgili bilgiler yer almaktadır. Adi şirketlere tüzel kişilik tanınmamıştır. Bu nedenle de kendilerine ait olan malvarlıkları üzerinde tüm ortakların elbirliğiyle mülkiyeti vardır.  Adi şirketin herhangi bir ticari unvanı bulunmamaktadır. Adi şirketin kuruluşunda da herhangi bir şekil şartı öngörülmemiştir. Noter huzurunda imzalanan bir adi ortaklık sözleşmesi ile adi şirketin kolayca kurulabilmesi mümkündür. Adi şirkette yönetim kurulunu şirketin ortakları oluşturmaktadır. Adi şirket sözleşmesi kurulurken sözleşmede aksine bir hüküm yer almaz ise şirketin kârından ve borçlarından tüm ortaklar eşit bir şekilde sorumlu tutulmaktadır. 

Adi Şirket Nasıl Kurulur? 

Adi şirketlerin kuruluşu herhangi bir şekle tabi tutulmamıştır. Ortaklar sözlü ya da yazılı olarak sözleşme düzenleyebilecekleri gibi kendi aralarında anlaşarak da adi şirket kurabilmektedirler. Adi şirketlere çeşitli şekilde sermaye getirilebilir. Ortaklar şahsi emeklerini, ticari itibarlarını, paralarını, kıymetli evraklarını, sınaî haklarını, taşınır ya da taşınmaz mallarını ortaklığa sermaye olarak getirebilmektedirler. Adi şirketlerin bir tüzel kişiliği bulunmadığı için belli bir unvanları da bulunmaz. Yani adi şirketlerin ticaret siciline kaydolmak gibi bir sorumlulukları bulunmamaktadır.

Adi şirketlerde şirketin aktifleri adi ortaklığa değil ortağın kendisine ait olmaktadır. Adi şirketin borçlarını da ortaklardan biri ya da ortakların hepsi ödemek zorundadır. Adi şirketin borçları şahsi borçlardır. Adi şirket sözleşmesi kurulurken kârların ya da zararların ne şekilde paylaştırılacağı düzenlenebilir. Eğer sözleşmede böyle bir düzenleme bulunmuyor ise tüm ortaklar kârlardan ve zararlardan eşit bir şekilde sorumlu olmaktadır. Adi şirkette bir ortak diğer ortakların rızasını almadan kendi payını devredemez ya da bir üçüncü şahıs şirkete ortak yapılamaz. Çünkü adi şirketin temelinde güven ilişkisi yatmaktadır. 

Kimler Adi Şirket Kurmalıdır? 

Adi şirket adı altında kurulan ortaklıklara çok sık rastlanılmaktadır. Çünkü adi şirketin kuruluş işlemleri herhangi bir şarta tabi tutulmamıştır. Yani adi şirket kurulurken tescil ve ilana tabi değildir. Bu nedenle de Türk Ticaret Kanunu’nda yer alan şahıs ortaklıklarından ziyade adi şirket tercih edilmektedir. 

Adi şirketi daha çok proje tabanlı geçici ortaklıklar tercih etmektedir. Çünkü adi şirket tipinin düşük iş hacmine sahip olacağı düşünülür. Oysaki sermaye şirketlerinin kuruluş masrafları ve asgari sermaye yükü fazladır. Bu yüklerin altına girmek istemeyen girişimciler ve yatırımcılar adi şirket şeklinde ortaklık kurma yolunu tercih etmektedirler. 

Adi Şirket Avantajları 

Adi şirketin avantajlarını şu şekilde saymak mümkündür:

  • Kuruluş şekli, işlemlerde hızlı bir şekilde karar vermesi, adres değişikliğinin ve kapanma sürecinin hızlı bir şekilde gerçekleştirilmesi yönünden sermaye şirketlerinden ayrılmaktadır. 
  • Kuruluşu fazla masraf gerektirmemektedir. Bu yönden de sermaye şirketlerine göre daha ucuzdur.
  • İşletme, ömrü boyunca yaptığı işlemlerde örneğin iş türünü değiştirmede ya da adres değişikliği yapmada sermaye şirketlerinden ayrılmaktadır. Sermaye şirketlerinde bu işlemler yapılırken ana sözleşmenin tadil edilmesi ve tescili zorunluluğu bulunur.Fakat adi şirkette böyle bir durum söz konusu değildir. 

Adi Şirket Dezavantajları 

Adi şirketin dezavantajlarını şu şekilde saymak mümkündür:

Sermaye şirketlerinde şirketin ortakları şirket borçlarından yalnızca taahhüt etmiş oldukları sermaye oranında sorumlu tutulabilmektedirler. Yani sınırlı bir sorumluluk vardır. Adi şirkette ise ortaklar şirketin borçlarından sınırsız bir şekilde sorumlu olmaktadırlar.
Adi şirketin faaliyeti ticari işletme ile sınırlı olmaktadır. Yani ortaklardan biri ölürse ya da iflas ederse şirketin faaliyeti de sona ermektedir.
Adi şirketin ortaklarından birinin kişisel alacaklısı bu ortaktan alacağını tahsil edemediği takdirde adi şirketin feshini talep etmesi de mümkündür. 

Adi ortaklıklarda uygulanma alanı bulan kademeli vergi usulünün gelir dilimi baz alınarak avantaj ya da dezavantaj sağladığı görülebilmektedir. Adi şirketin geliri artınca şirkete uygulanan vergi de artış göstermektedir. Fakat bu oran sermaye şirketlerinde sabit tutulmuştur. 

Adi Şirket Şahıs Şirketi Farkları 

Adi şirket bir şahıs şirketidir. Şahıs şirketlerinde ortakların kimlikleri önem taşımaktadır. Şahıs şirketleri kişisel güven ilişkisine dayanarak kurulmaktadır. Bu yüzden de şahıs şirketlerinin ortak sayıları genellikle azdır. Şahıs şirketlerinde büyük sermayeler söz konusu olmaz. Şahıs şirketlerinde başta yapılmış olan sözleşmenin sonradan oy birliği ile değiştirilebilmesi mümkündür. Ortaklar arasında bir değişiklik söz konusu olacaksa bu değişikliğin oy birliği ile yapılması lazımdır. Şahıs şirketlerinde ortaklar kârdan eşit bir şekilde yararlanmaktadır. Fakat sözleşmede bunun aksinin kararlaştırılabilmesi mümkündür. Şahıs şirketi için sayılmış olan özellikler adi şirket için de geçerlidir çünkü adi şirket tipik bir şahıs şirketi örneğidir. 

İzmir Adi Şirket Kuruluş Avukatı Hizmetleri 

Adi şirket kuruluş avukatının çok çeşitli hizmetleri bulunmaktadır. Bu hizmetleri şu şekilde saymak mümkündür:

  • Genel kurul toplantılarının yapılmasına karar vermek ve bunu sağlamak
  • Adi şirketlere ticaret hukuku alanında danışmanlık hizmeti vermek
  • Adi şirketin kuruluş aşamasında nasıl kurulacağı hususunda destek sağlamak
  • Adi şirketin ana sözleşmesinin hazırlanmasına yardımcı olmak
  • Due Diligence hizmeti vermek(Due Diligence bir işletmenin birleştirilmesi, satın alma işleminin yapılması ya da yatırım yapılması gibi finansal işlemlerden önce detaylı bir araştırma işlemi yapılmasıdır.)
  • Sermaye artırımlarının ve indirimlerinin nasıl olacağı hususunu değerlendirmek
  • Şirket birleşmelerinin ve devralmalarının nasıl olacağı hususunda yol göstermek
  • İrtibat bürolarının kurulmasını sağlamak
  • Ulusal ve yabancı şirketlerin kuruluşunda rol oynamak
  • Yabancı şirket söz konusu olduğu da Türkiye şubesinin kuruluşunda rol oynamak

İzmir Adi Şirket Avukatlık Ücreti 

Şirketlerin avukatlık ücreti Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi’nde belirlenmektedir. Esas sermayesi 250 bin TL’nin üzerinde olan anonim şirketler ve üye sayısı 100’ün üzerinde olan kooperatifler için asgari ücret belirlenmiştir.

Adi şirketlerin avukatlarının ücretinin ne kadar olacağı hususunda net bir miktar söylemek mümkün değildir. Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi’nde yer alan ücret asgari ücrettir. Yani avukatların bu ücretin altında yer alan bir ücret karşılığında avukatlık hizmeti vermeleri yasaktır. Fakat bu ücretin üstünde bir ücret talep etme hakları mevcuttur. Avukatlar, gösterdikleri emeğe, işin zorluğuna ve harcadıkları zamanı baz alarak farklı ücretler talep edebilmektedirler. 

İzmir Araç Değer Kaybı Avukatı, Trafik Kazası Tazminat Avukatı, İzmir Boşanma Avukatı, İzmir Miras Avukatı, İzmir İş Hukuku Avukatı, İzmir İdare Avukatı, İzmir Tapu Avukatı, İzmir Kira Avukatı

Avukat İhtiyacınız Mı Var?

Hukuki destek için Avukat Merve Kolman'a ulaşın.