📞 0 505 646 24 50📍 Alsancak/İzmir
İzmir Araç Değer Kaybı Avukatı, Trafik Kazası Tazminat Avukatı, İzmir Boşanma Avukatı, İzmir Miras Avukatı, İzmir İş Hukuku Avukatı, İzmir İdare Avukatı, İzmir Tapu Avukatı, İzmir Kira Avukatı

Merve Kolman

14 Temmuz 2024

Park Halinde Araca Çarpma Suçu ve Cezası

Park halindeki araca çarpa durumunda Türk Ceza Kanunu kapsamında düzenlenmiş olan taksirle başkasına ait olan bir eşyaya zarar verme suçu oluşabilmektedir. İlgili suç Türk Ceza Kanunu’nun 151. Maddesinde düzenlenmiştir. Bir kişinin başkasına ait olan bir eşyaya zarar vererek kırmak, eşyayı tahrip etmek ya da kullanılamaz hale getirmek sureti ile yok ederse altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılabilmektedir.

Park Halindeki Araca Çarpma

Park halindeki araca çarpma neticesinde yapılması gerekenler şu şekilde sıralanabilmektedir:

  • Olay yerinde tutanak tutturulmalıdır. Tutanağın; kazanın nedeni, araçlardaki hasarın boyutu çarpan araç ve araç sahibinin bilgileri gibi detayları içermesi gerekmektedir.
  • Kaza neticesinde araçta meydana gelmiş olan hasarın boyutunun tespit edilebilmesi için aracın fotoğraflarının çekilmesi gerekmektedir.
  • Sigorta şirketleri bilgilendirilmelidir.
  • Sigorta şirketince onaylı olan bir tamir atölyesi ile iletişime geçilmelidir ve aracın hasar tespiti ve tamiri için randevu alınmalıdır.
  • Kaza neticesinde araca verilmiş olan zararın tazmin edilebilmesi açısından gerekli belgelerin hazırlanması ve sigorta şirketi ile iletişime geçilmesi gerekmektedir.

Park halindeki araca çarpma neticesinde çarpan aracın sürücüsü, park kurallarına uygun bir şekilde park edilmiş olsa bile taksili davranışı nedeni ile başkasına ait olan eşyaya zarar verdiği için Türk Ceza Kanunu’nun 151. Maddesi uyarınca cezalandırılabilecektir.

Park halindeki araca çarpma durumunda kusur oranı, tazminat hesaplamasında miktarı belirleyeceğinden doğru bir şekilde değerlendirilmelidir. Bu hususta tarafların kusur oranları belirlenirken dikkate alınması gerek faktörleri şu şekilde sıralamak mümkündür.

  • Park edilmiş olan aracın park kurallarına uyup uymadığı
  • Park halindeki araca çarpmış olan aracın dikkatsizliği
  • Olayın gerçekleştiği yerdeki çevre şartları
  • Tarafların trafik kurallarına uyup uymadığıdır.

Park Halindeki Araca Çarpma Durumunda Ne Yapılır? 

Park halindeki araca çarpma durumunda yapılabilecekleri şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Park halindeki araca çarpan aracın plakası öğrenilmelidir. Park halindeki araca çarpıp kaçma durumu mevcut ise ilk olarak çarpıp kaçan aracın plakasının öğrenilmesi gerekmektedir. Bunun için kazanın gerçekleştiği yerde bulunan kişilere kazayı görüp görmediklerini sormak gerekmektedir ek olarak kamera kayıtlarından yararlanmak çarpan aracın plakasını tespit etmek açısından büyük kolaylık sağlamaktadır. Güvenlik kameralarının çekim süreleri sınırlı olduğundan dolayı hızlı davranılması gerekmektedir.
  • Park halindeki araca çarpılması durumunda polislerin bilgilendirilmesi gerekmektedir.
  • Park halindeki araca çarpmış olan kişi olay yerinden ayrılmış ise, en yakın karakola gidilmeli ve zabıt tutturulmalıdır. Ek olarak kaza hakkında bilgi verebilecek olan görgü tanıkları mevcut ise bu kişilerden beyan talebinde bulunmak gerekebilmektedir.
  • Polis tarafından tutulmuş olan kaza tespit tutanağının ve araca ait olan fotoğrafların sigorta şirketine iletilmesi gerekmektedir. Eğer kasko sigortası mevcut ise zarar sigorta kapsamında karşılanabilmektedir ancak sigorta yoksa ilgili masrafları kişi kendisi karşılamaktadır.

Araca Vurup Kaçan Plakası Tespit Edilmiş Araçlar Hakkında Ne Yapılabilir 

Park halinde bulunan bir araca çarpmak ve ardından oradan kaçmak etik olarak ve yasal olarak kabul edilemeyecek bir husustur. Türkiye’deki ilgili yasalar kazanın meydana gelmesi durumunda sürücülerin olay yerinden ayrılmadan gerekli olan bildirimleri yapmalarını ve gerekiyorsa yardım sağlamalarını zorunlu kılmaktadır.

Park halindeki bir araca çarpmak ve ardından olay yerinden kaçmak, kazayı kaçırmak olarak adlandırılmaktadır ve ciddi yasal neticeleri bulunmaktadır. Park halindeki bir araca çarpan ve ardından olay yerinden kaçan sürücüler hem idari para cezaları ile karşılaşabilmektedirler hem de hukuki işlemlere tabi tutulabilmektedirler.

İlgili düzenlemeler uyarınca, bir kaza meydana gelmesi durumunda sürücünün olay yerinden ayrılmaması gerekmektedir, kaza ile ilgili olarak ilgili mercilere bildirimde bulunması gerekmektedir ve gerekli ise yardım sağlamalıdır. Kaza park halindeki bir araca çarpma neticesinde meydana gelmiş ise, sürücünün zararı gidermek için tazminat ödemesi gerekebilmektedir. 

Ek olarak kaza meydana gelmiş ve sürücü kaçmış ise bu durum sürücünün ehliyetinin askıya alınması ve hapis cezası gibi ciddi sonuçlara yol açabilmektedir.

Araca vurup kaçan plakası tespit edilmiş ise yapılabilecekler şu şekildedir:

  • Polise haber verilmeli ve tutanak tutturulmalıdır.
  • Sigorta şirketine haber verilmelidir.
  • Sigorta şirketi ile iletişime geçilerek tazminat talebinde bulunulmalıdır.
  • Sigorta şirketinin yönlendirdiği tamirhanede aracın bakım ve onarımı yaptırılmalıdır.
  • Tazminat talebi reddedilir ya da yeteli miktarda tazminat ödenmez ise yasal yollara başvurulmalıdır.

Park Halindeki Araca Çarpma Sigorta Karşılar Mı ?

Park halindeki araca çarpma halinde sigorta poliçesinin kapsamı hangi çeşit maliyetleri karşılayacağını belirlemektedir. Kusur oranı ise tazminatın hangi kısmının sigorta şirketi tarafından karşılanacağını belirlemektedir.

Bir kaza neticesinde hasar alan aracın tamir maliyetleri, çarpan aracın sigorta şirketi tarafından karşılanmaktadır. Bu husus çarpan aracın kusurlu olduğu durumlar açısından geçerlidir. Çarpan aracın kusurunun bulunmadığı durumlarda tazminat miktarı genel olarak çarpan aracın sigorta şirketi tarafından karşılanmayabilmektedir.

Ek olarak çarpan aracın sigortası, diğer aracın onarım maliyetlerini tam olarak karşılamayabilmektedir. Bu husus genel olarak çarpan aracın sigorta poliçesinin limitlerine bağlı olmaktadır ya da çarpan sürücünün sigorta poliçesinde belirtilmiş olan muafiyet tutarına bağlı olmaktadır. Bir diğer husus da şudur ki çarpan aracın sigortası, diğer aracın sahibine kiralık araç maliyetleri ya da çarpılan aracın değer kaybı gibi ücretleri de karşılamayabilmektedir. Bu tür hususlar genel olarak çarpan sürücünün sigorta poliçesinin detaylarına bağlı olarak değişiklik göstermektedir.

Hatalı Park Halindeki Araca Çarpmada Kusur Oranı 

Hatalı park halindeki araca çarpmada kusur oranı şu kriterlere göre belirlenebilmektedir.

  • Hatalı park halindeki araca çarpmanın meydana gelme şekli
  • Hatalı park halindeki aracın durumu
  • Hatalı park halindeki araca çarpan araç sürücüsünün davranışlarıdır.

İlk olarak park halinde bulunan aracın kurallara uygun bir şekilde park edip etmediği değerlendirilmektedir. Eğer park halindeki araç kurallara uygun bir biçimde park edilmiş ise çarpma nedeni tamamen park halindeki araca çarpan araç sürücüsünün kusurlu davranışına bağlanabilmektedir.

Hatalı park halindeki araca çarpma sebebi çarpan aracın sürücüsünün kusurlu davranışlarına bağlı ise, kusur oranı belirlenirken birkaç faktör dikkate alınmaktadır. Bu faktörler şu şekilde sıralanabilmektedir:

  • Hatalı park halindeki araca çarpan aracın sürücüsünün hızı,
  • Hatalı park halindeki araca çarpan aracın sürücüsünün dikkatsizliği,
  • Hatalı park halindeki araca çarpan aracın sürücüsünün alkollü olup olmadığı,
  • Hatalı park halindeki araca çarpan aracın sürücüsünün park halindeki aracın varlığından haberdar olup olmadığı,
  • Hatalı park halindeki aracın konumu ve hatalı park halindeki aracın görünürlüğüdür.
Kategori:İzmir Avukat
İzmir Araç Değer Kaybı Avukatı, Trafik Kazası Tazminat Avukatı, İzmir Boşanma Avukatı, İzmir Miras Avukatı, İzmir İş Hukuku Avukatı, İzmir İdare Avukatı, İzmir Tapu Avukatı, İzmir Kira Avukatı

Avukat İhtiyacınız Mı Var?

Hukuki destek için Avukat Merve Kolman'a ulaşın.

Park Halinde Araca Çarpma Suçu ve Cezası Hakkında Merak Edilenler

Sıkça Sorulan Sorular

Motorlu aracın, mekanik aksamının çalışıyor olması ve motor gücünde hareket ediyor olması halinde işletilme kapsamında değerlendirilmektedir. Buna göre park halindeki araçlar esas olarak işletilme halinde olmamaktadır. Bu husus doktrinde tartışmalıdır.

Park halindeki araca çarpa durumunda Türk Ceza Kanunu kapsamında düzenlenmiş olan taksirle başkasına ait olan bir eşyaya zarar verme suçu oluşabilmektedir. Bir kişinin başkasına ait olan bir eşyaya zarar vererek kırmak, eşyayı tahrip etmek ya da kullanılamaz hale getirmek sureti ile yok ederse altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılabilmektedir.