📞 0 505 646 24 50📍 Alsancak/İzmir
İzmir Araç Değer Kaybı Avukatı, Trafik Kazası Tazminat Avukatı, İzmir Boşanma Avukatı, İzmir Miras Avukatı, İzmir İş Hukuku Avukatı, İzmir İdare Avukatı, İzmir Tapu Avukatı, İzmir Kira Avukatı

Merve Kolman

14 Temmuz 2024

İzmir Tek Celsede Boşanma

Tek celsede boşanma ilk duruşmada mahkemenin karara varması ve görülen bu boşanma davasının sonuçlanması anlamına gelmektedir. Türk Medeni Kanunu’nda düzenlenmemiş olmakla birlikte tek celsede boşanma genel anlamda uygulamada anlaşmalı boşanma davaları açısından kullanılmakta olan bir kavramdır. Çekişmeli boşanma davalarında ise tek celsede boşanma yani eş değiş ile davanın tek celsede sonuçlanması ancak istisnai hallerde mümkün olabilmektedir.

İzmir Tek Celsede Boşanma Avukatı

Tek Celsede Boşanma Nedir?

Tek celsede boşanma, tarafların açmış oldukları boşanma davasının tek duruşmada sonuçlanması yani karara bağlanmasıdır. Tek celsede boşanma kavramı; anlaşmalı boşanma ve çekişmeli boşanma olmak üzere iki farklı türde olan boşanma davalarından anlaşmalı boşanma davasını ifade etmektedir. Tek celsede boşanma eş değiş ile tek celsede boşanma, tarafların açmış oldukları boşanma davasının ilk duruşmada boşanma kararı ile sonuçlanmasıdır. 

Tek celsede boşanabilmek amacı ile taraflar, anlaşmalı boşanma davasını açmadan önce dava sonucunda meydana gelebilecek olan hukuki sonuçlar üzerinde anlaşmaktadırlar ve taraflar bu anlaşmalarını, anlaşmalı boşanma protokolü ile kayıt altına almaktadırlar. Ek olarak tarafların Türk Medeni Kanunu’nun 166. Maddesinde düzenlenmiş olan koşulları da sağlamaları gerekmektedir. Türk Medeni Kanunu’nun 166. Maddesinde düzenlenmiş olan koşulların sağlanması ile anlaşmalı boşanma davası açılarak tek celsede boşanmak yüksek bir ihtimal ile mümkün olmaktadır.

Tek celsede boşanabilmek açısından yani anlaşmalı boşanma davasının ilk duruşmada verilmiş olan boşanma kararı ile tamamlanabilmesi açısından anlaşmalı boşanma protokolünün hukuki açıdan muntazam bir şekilde düzenlenmiş olması gerekmektedir. 

Tek Celsede Boşanmak İçin Ne Yapılmalı? 

Türk hukukunda boşanma davaları iki çeşit olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu davalar, çekişmeli boşanma davaları ile anlaşmalı boşanma davalarıdır. Anlaşmalı boşanma davası ve çekişmeli boşanma davasına uygulanacak olan yargılama prosedürleri farklılık göstermektedir. Çekişmeli boşanma davalarında taraflar arasındaki uyuşmazlık konularını açığa çıkarmak amacı ile öngörülmüş olan prosedürlerin yerine getirilmesinden önce, delillerin incelenmesinden önce ve tanıkların dinlenilmesinden önce boşanma kararının verilebilmesi söz konusu olmamaktadır. Lakin taraflar arasındaki çekişmeli olan hususlar tek celsede dinlenilebilecek tanıklar ile ispatlanabilir olması durumda ise ve mahkeme tarafından araştırılması gerekli başka bir husus kalmadığı kanaati oluşmuş ise hakim kararını hemen verebilmektedir.

Tarafların evlendikleri tarihten itibaren bir yılın geçmesi ile açılabilecek olan anlaşmalı boşanma davasının tek celsede sonuçlanması mümkün olabilmektedir. Anlaşmalı boşanma davasının tek celsede bitebilmesi için mahkeme tarafından belirlenmiş olan duruşma gününe her iki tarafın da katılmış olması, ıslak imzalı olarak hazırlanmış olan anlaşmalı boşanma protokolünün önceden mahkemeye sunulmuş olması ve duruşma sırasında tarafların anlaşmalı boşanma protokolüne onay verdiklerini beyan etmelerinin neticesinde anlaşmalı boşanma protokolünün mahkeme tarafından onaylanması gerekmektedir.

Tek Celsede Boşanma Şartları Nelerdir? 

Tek celsede boşanma davası diğer bir değiş ile anlaşmalı boşanma davasının açılabilmesi için gerekli koşullar şu şekilde sıralanabilmektedir.:

Taraflar arasındaki evlilik birliğinin en az bir yıldır sürüyor olması gerekmektedir.
Tarafların anlaşmalı boşanma davası açmak içim mahkemeye birlikte başvuru yapmaları gerekmektedir ya da bir tarafın vermiş olduğu dilekçenin diğer tarafça kabul edilmiş olması gerekmektedir.
Hakimin tarafların irade beyanlarını bizzat dinlemesi gerekmektedir.
Taraflar yapmış oldukları irade beyanlarını baskı altında kalmaksızın yapmış olmaları gerekmektedir.
Tarafların anlaşmalı boşanma protokolünü ve anlaşmalı boşanma davası dilekçesini hazırlamış olmaları gerekmektedir.

Anlaşmalı boşanma davalarında tarafların iradeleri dikkate alınmaktadır. Anlaşmalı boşanma davalarını eşler açabileceği gibi hukuki temsilci aracılığı ile de anlaşmalı boşanma davası takip edilebilmektedir. Anlaşmalı boşanma davalarında avukat aracılığı ile dava sürecinin yürütülmesi, dava sürecinin kısaltılmasına yardımcı olabileceği gibi hukuki açıdan da eksikliklerin oluşmasını engelleyebilecektir.

Evlilik birliğini sonlandırmak isteyen kişilerin boşanma davasını Aile Mahkemelerinde açması gerekmektedir. 

İzmir Araç Değer Kaybı Avukatı, Trafik Kazası Tazminat Avukatı, İzmir Boşanma Avukatı, İzmir Miras Avukatı, İzmir İş Hukuku Avukatı, İzmir İdare Avukatı, İzmir Tapu Avukatı, İzmir Kira Avukatı

Avukat İhtiyacınız Mı Var?

Hukuki destek için Avukat Merve Kolman'a ulaşın.

İzmir Tek Celsede Boşanma Hakkında Merak Edilenler

Sıkça Sorulan Sorular

Adalet Bakanlığı tarafından geliştirilmiş olan yargıda hedef süre projesi ile anlaşmalı boşanma davalarının sonuçlanması açısından kırk gün, çekişmeli boşanma davalarının sonuçlanması açısından ise üç yüz günlük ortalama süreler öngörülmüştür.

Çekişmeli boşanma davalarının tek celsede bitebilmesi çok düşük bir ihtimaldir. Çekişmeli boşanma davalarında taraflar arasında çekişmeye konu olan olaylar nedeni ile boşanmaya karar verilebilmesi açısından en az birkaç duruşma yapılması gerekmektedir.

Tek celsede boşanma, boşanma davalarında boşanma sebeplerinin ihtilafı olmaması neticesinde ya da iddiaları somutlaştıran güçlü delillerin varlığı halinde mahkeme tarafından incelme yapılmasına gerek görülmez ise mümkün olmaktadır.

Hızlı bir şekilde boşanmanın sebepleri arasında yer almakta olan tek celsede boşanma, anlaşmalı boşanma davası aracılığı ile sağlanabilmektedir.