📞 0 505 646 24 50📍 Alsancak/İzmir
İzmir Araç Değer Kaybı Avukatı, Trafik Kazası Tazminat Avukatı, İzmir Boşanma Avukatı, İzmir Miras Avukatı, İzmir İş Hukuku Avukatı, İzmir İdare Avukatı, İzmir Tapu Avukatı, İzmir Kira Avukatı

Merve Kolman

16 Kasım 2024

Valamor İlacını SGK'nın Karşılaması İçin Ne yapılmalıdır?

Valamor ilacını SGK’nın karşılaması, belirli koşullara bağlıdır. Bu koşullardan ilki, ilacın Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) kapsamında yer alıyor olmasıdır. Bir diğer koşul ise Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesi’nde yer alıyor olma koşuludur. Bu liste de Sosyal Güvenlik Kurumu’nun internet sitesinde yayımlanır. Bu şartlar sağlandığı takdirde Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ilacın geri ödemesi yapılabilmektedir. 

Valamor ilacı, kanser hastalığının tedavisinde kullanılan bir ilaç türüdür. Valamor ilacının etken maddesi, ribosiklibtir. Bu ilaç, meme kanserinin tedavisine yönelik olarak geliştirilmiştir. Kanserli hücreleri hedef alarak bölünmesini engellemeye yardımcı olur. Böylece kanser hastalığının ilerlemesi yavaşlatılmış olmaktadır.

Valamor ilacı yirmi bir gün sürecek şekilde günlük üç adet iki yüz miligramlık tablet alınarak kullanılır. Yirmi bir günlük kullanım sonrasında yedi günlük ara verilir. Yirmi bir gün kullanım üzerine yedi günlük verilen ara ile birlikte bu kullanım şekli bir kür olarak adlandırılır. İlacın Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanması, hastalar açısından büyük önem taşır. Bunun sebebi yeni nesil tedavi içeren maliyetli ilaçlardan olmasıdır.
Valamor ilacı, kanser hastalığının tedavisi 16 Mayıs 2023 tarihinden önce başlamış kişiler nezdinde Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanır. Bununla birlikte bu tarihten sonra kullanmaya başlayan kişiler, mağduriyet yaşamaktadır. Bunun sebebi belirtilen tarihten sonra tedaviye başlayanların ilaç bedellerinin kurum tarafından karşılanmıyor olmasıdır. İlaç bedelleri kurum tarafından karşılanmayan kişiler, öncelikle kuruma başvurmalıdır. Kuruma başvuru sonuç vermez ise yargı yoluna başvurarak bedellerin karşılanmasını talep edebileceklerdir.

Valamor İlacını SGK'nın Karşılaması İçin Ne yapılmalıdır?

Valamor İlacı SGK Davası Ödenen Bedelin İadesi

Valamor ilacı hakkında Sosyal Güvenlik Kurumu’na dava açılması mümkündür. Böylece tedavi süresince ilaca için ödenmiş bedellerin iadesi talep edilebilir. Kanser hastalığına ilişkin tedavilerde kullanılan ilaçlar, yüksek maliyete sahiptir. Bu durum, hastaların mağduriyetine yol açar.  Doktor tarafından tedaviye ilişkin düzenlenmiş rapor ve verilmiş reçeteler ile eczanelere başvurulur. Bununla birlikte ilaç temini sırasında Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanmadığı bilgisi ile karşılaşılması mümkündür. Bu halde hastalar zorunlu tedavi süreçleri dolayısıyla ilaçların bedellerini kendileri üstlenir. Her ne kadar hastalar halihazırda bedelleri ödemiş olsalar da ödenen bedellerin SGK’ye başvurularak iade alınması mümkündür. Bunun için SGK’ye doktor raporu, reçete ve faturalar ile başvurulur. Bu başvuru sonucunda çoğunlukla Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından başvurunun reddi kararı verilir. Bu kararı verilmesinin sebebi genellikle ilaçların Sağlık Uygulama Tebliği veya Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesi’ nde olmamasıdır. Bunun üzerine hastalar kurum kararı üzerine işlemin iptali ve bedellerin tahsili talepli dava açmaktadır. Yargılamadaki incelemeler sonucunda ilaç bedellerinin kurumdan tahsil edilerek hastalara verilmesine karar verilebilir. ( Yargıtay HGK 2023/373 E. 2023/1144 K. )

Valamor Kanser İlacına Karşı Dava Yolu

Valamor kanser ilacına karşı dava yolu, tedavi süreçlerinde Sosyal Güvenlik Kurumu desteği alamayan hastaların başvurabileceği bir hukuki imkandır. İlaç bedelleri Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödenmeyen hastalar, ilaç bedellerinin karşılanması talebiyle dava açabilir.

Valamor kanser ilacına karşı dava yolunda olası hak kayıplarından kaçınılması için dikkat edilmesi gereken birtakım koşullar bulunur. Bu halde karşımıza Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvuru şartı çıkar. Dava yoluna gitmeden önce Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvuruda bulunulması, kuruma karşı açılacak davaya ilişkin bir dava şartıdır. Dolayısıyla öncelikle Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvuru yapılmaksızın doğrudan dava açılmamalıdır. Aksi takdirde dava şartı yokluğundan davanın usulden reddedilmesi gündeme gelebilecektir.

Dava şartları yargılamanın her aşamasında incelenir. Bu da yargılama ilerlemiş olsa dahi davanın reddedilebileceği anlamına gelmektedir. Dolayısıyla kuruma başvuru yapılmaksızın dava açılmamalıdır.
Sosyal Güvenlik Kurumu’na yapılacak olan başvuruda tedavi süresince ilaç bedellerinin SGK tarafından karşılanması talep edilir. Başvurunun açık veya örtülü reddedilmesi mümkündür. Bunun üzerine yargı yoluna gidilebilir. Yargı yolunda,

  • Dava konusu edilen ilacın kanser hastalığı tedavisinde oynadığı rolün hayati önem arz edip etmediği,
  • İlacın kullanılmasının sigortalı kişinin iyileşmesine katkı sağlayıp sağlamayacağı,
  • İlacın kullanıldığı doz, evre ve kanser türü,
  • İlacın diğer tedavi yöntemlerine nazaran üstün etki ve yarar sağlayıp sağlamadığı,

Konusunda tıbbi onkoloji bilim dalının sağlık kurulu raporu aranır. Bu rapor ve incelemeler sonucunda hayati öneme sahip bir ilaç olduğu kanısına varılır ise olumlu karar verilmelidir. Bahsedilen incelemeler yapılmaksızın dava sürecinde karara varılması, Yargıtay tarafından bozma sebebi sayılır. (Yargıtay 10. HD. 2022/12429 E. 2022/14957 K. )

Valamor Akıllı İlaca Karşı İhtiyati Tedbir Talebi

Valamor akıllı ilaca karşı ihtiyati tedbir talebi, bir geçici hukuki koruma talebidir. Bu istem, ilaç bedellerinin karşılanması davalarındaki temel taleplerdendir. Davanın kazanılması halinde davacının dava konusuna kavuşması, dava devam ederken güvence altına alınır. Bu güvenceyi gerçekleştiren geçici hukuki korumalar, ihtiyati tedbir olarak adlandırılır. İhtiyati tedbir sayesinde yargılama süresince ilaç bedelleri karşılanır. İhtiyati tedbir, dava açılmadan önce istenebilmektedir. Bunun yanı sıra dava devam ederken de ihtiyati tedbir talebinde bulunulması mümkündür. İhtiyati tedbir kararının verilebilmesi için mevcut durumda meydana gelebilecek değişim sebebiyle,

  • Hakka kavuşulması önemli ölçüde zorlaşacak,
  • Hakka kavuşulması imkansız hale gelecek,
  • Sakınca veya ciddi bir zarar doğacak,

Olması gerekir. Bu hallerden birinin varlığı durumunda ihtiyati tedbir kararı verilebilmektedir.
Valamor akıllı ilaca karşı ihtiyati tedbir talebine dilekçede yer verilmelidir. Dayanılan ihtiyati tedbir sebebi ve türü açıkça belirtilmelidir. Bunun yanı sıra ilaç bedelinin tahsil talebine ilişkin davadaki haklılık yaklaşık olarak ispatlanmalıdır. Haklılık ispatlanırken yasal deliller kullanılmalıdır. Dolayısıyla mahkemede kesin kanaat oluşmasına gerek bulunmaz. Esas konusunda yaklaşık haklılık görülmesi halinde ihtiyati tedbir talebi kabul edilebilecektir. Bununla birlikte “yaklaşık ispat” koşulu yerine getirilemez ise dava süresine ilişkin ihtiyati tedbir talebi reddedilir. (BAM 11. HD. 2020/840 E. 2020/903 K. ) 

Valamor Akıllı İlaca Karşı Yürütmenin Durdurulması Talebi

Valamor akıllı ilaca karşı yürütmenin durdurulması talebi, İdare Mahkemeleri’nde açılacak olan davalarda önem taşır. Valamor akıllı ilaca karşı açılacak olan davalarda görevli mahkeme, 5510 sayılı kanuna göre belirlenir. 5510 sayılı kanun, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’dur. İlgili kanuna göre aksine hüküm bulunmadıkça bu kanun uyuşmazlıkları İş Mahkemeleri’nde görülecektir. 5754 sayılı Kanun ile 5510 sayılı kanunda değişiklik yapılmıştır. 5754 sayılı kanunun yürürlüğe girmesinden önce,

  • İştirakçi sıfatıyla çalışan memurlar, 
  • Diğer kamu görevlileri,
  • Emekli sıfatıyla 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunu kapsamında emekli, dul, yetim aylığı alanlar,
  • Bahsedilen statülerde aylık hakkı kazanacak olanlar,

Davalarını İdare Mahkeme’sinde açmalıdır. Bu kişiler İdare Mahkemesi’nde iptal davası açarken yürütmenin durdurulması talebinde de bulunabilecektir. Yürütmenin durdurulması kararının verilebilmesi için,

  • Dava konusu edilen kurum işlemi uygulanacak olursa telafisi güç ya da imkansız zararlar doğacak,
  • Kurum tarafından açıkça hukuka aykırı işlem tesisi,

Olması gerekmektedir. Bu iki şart birlikte gerçekleştiği halde yürütmenin durdurulması kararı verilebilir. Böylece kurumun tesis ettiği işlemin icrai etkileri ortadan kalkmış olur. Dolayısıyla açılmış olan iptal davasında hak kayıplarının önüne geçilir.

Valamor SGK Karşılıyor Mu?

Valamor SGK tarafından belirli koşullarla karşılanmaktadır. Valamor ilacı ülkemizde genellikle meme kanserinin tedavisinde kullanılan bir ilaç türüdür. Yeni nesil tedavi içeren ilaçlardan olması sebebiyle maliyeti yüksektir. Bu da hastaların mağduriyetlerinin giderilmesi için Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanması gerekliliğini ortaya koyar. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nda da belirtildiği üzere devletimizde sosyal devlet anlayışı benimsenmiştir. Dolayısıyla vatandaşlarının temel hak ve özgürlüklerinden olan yaşam hakkı çerçevesinde tedavi süreçlerine katılmak, sosyal devlet ilkesinin gereklerindendir. Bununla birlikte bu gereklilik genellikle vatandaşların istediği ölçüde yerine getirilmemektedir. SGK tarafından yapılan ilaç ödemeleri sıkı koşullara bağlanmıştır.

Valamor ilacı da 16 Mayıs 2023 tarihi itibariyle halihazırda ilacı kullanan kişiler için karşılanmaktadır. Bununla birlikte 16 Mayıs 2023 tarihi sonrasında tedaviye başlayan kişiler, SGK tarafından ödeme imkanından yararlanamamaktadır. Bu da özelikle meme kanseri teşhisi bulunan hastaların Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvurmalarına sebebiyet verir. Zira kanser hastalığı sebebiyle manevi yıkıma uğramış hastalar için tedavi masrafları, maddi yıkım yaratmaktadır. Bu da kanser hastalığının seyrinde önemli bir yere sahip olan “stres” faktörünü etkiler. Bunun sonucunda da hastaların tedavisi daha da zorlaşmış olur. Bunlardan kaçınmak için ilaç bedellerinin SGK tarafından karşılanmasına önem gösterilmelidir.

Valamor Geri Ödemesi İçin Dava Açılabilir Mi?

Valamor geri ödemesi için dava açılabilir. Belirtmek gerekir kanser hastalığında güncel tedavi yöntemlerinin karşılanabilmesi için sıklıkla dava yoluna başvurulur. Bu başvuru gereksinimi, tedavilerin masraflı olmasından kaynaklanır. Valamor ilacının geri ödemesi için dava açılmasında izlenmesi gereken ilk yol, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’na başvurudur. Bu başvuru sayesinde endikasyon dışı ilaç kullanım onayı alınabilecektir. Bu onay, dava için zorunlu değildir. Bununla birlikte dava sırasında hakimde kanaat uyandırmaya yardımcı olacaktır. 

Valamor geri ödemesi için dava açmadan önce SGK başvurusu unutulmamalıdır. Kuruma başvurularak ilaç bedellerinin karşılanması talebinde bulunulur. Ancak bu başvurunun reddi üzerine dava açılabilir. Dava yoluna gidilirken, 

  • İlgili kanser hastalığına ilişkin teşhis,
  • Hastanın “Valamor” ilacını kullanmasının uygun olduğuna ilişkin rapor,
  • Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu nezdinde verilmiş onay,
  • Sosyal Güvenlik Kurumu’na yapılmış olan başvuru,
  • İlaç temini için ödenen bedellere ilişkin faturaların,

Mahkemeye ibrazı, esasa ilişkin ispatta yarar sağlayacaktır. Dava sırasında ilaç bedelinin kesinti yapılmaksızın kurum tarafından karşılanması talep edilir. Bunun yanı sıra ödenmiş ilaç bedellerinin tahsili de mahkemeden istenebilmektedir. (Yargıtay 10. HD. 2021/12617 E. 2022/4770 K. ) 

Kategori:İzmir Avukat
İzmir Araç Değer Kaybı Avukatı, Trafik Kazası Tazminat Avukatı, İzmir Boşanma Avukatı, İzmir Miras Avukatı, İzmir İş Hukuku Avukatı, İzmir İdare Avukatı, İzmir Tapu Avukatı, İzmir Kira Avukatı

Avukat İhtiyacınız Mı Var?

Hukuki destek için Avukat Merve Kolman'a ulaşın.